abUko Management
Telefoon 06 5777 9333
  • Home
  • Meer resultaat
    • Inspirerend managen
    • Marktgericht werken
    • Flexibele organisatie
    • Problemen oplossen
  • Onze diensten
    • Interim management
    • Managementadvies
    • Bedrijfsadvies
  • Ons werkgebied
  • Onze Werkwijze
    • Wanneer inschakelen
    • Stappenplan
    • Voordelen
  • Bedrijfsinformatie
    • Theo Koiter
  • Gratis boekjes
    • Nooit meer reorganiseren
    • Basisprincipes van inspirerend managen
    • Basisprincipes van marketing
    • Basisprincipes van de verkoop
  • Presentaties
  • Nieuws & Artikelen

Verandering van spijs doet eten


Zoals de meeste oude spreuken, is dit een waarheid als een koe.
Het doet me denken aan iemand die ik ken. Hij is al meer dan 10 jaar magazijnmedewerker bij hetzelfde bedrijf. Hij doet zijn werk goed, maar is vaak ziek. Dat is nu nog geen ramp, maar dat wordt het wel.
Natuurlijk was hij blij met de baan, toen hij als vroege schoolverlater werk zocht. De verdiensten waren niet hoog, maar hij beurde aanzienlijk meer dan zijn vrienden, die nog wel op school zaten. Zo had hij als eerste een auto en ging hij als eerste zelfstandig wonen. Inmiddels is hij deze voorsprong kwijt. Hij beseft steeds meer dat hij in een uitzichtloze situatie zit.
Dat geldt ook voor het bedrijf. Hij kwam daar binnen als een gretige jongen die de school helemaal zat was. Kortom een hoog gemotiveerde knaap die tegen het minimum jeugdloon enthousiast aan de slag ging. Nu verdient hij aanzienlijk meer, de motivatie is weg en het ziekteverzuim neemt toe. Hij laat zich steeds vaker kritisch uit over het bedrijf en zijn werksituatie. Ze zouden hem graag inwisselen voor een nieuwe enthousiaste schoolverlater, maar ja, zo makkelijk kom je niet meer van hem af.
Ze zijn uitgekeken op elkaar, maar ook tot elkaar veroordeeld. Hoe heeft het zover kunnen komen? Heel eenvoudig, door slecht management. Hij is nooit gestimuleerd. De enige begeleiding die hij kreeg was dat hij op zijn fouten gewezen werd. Zijn zelfvertrouwen nam steeds verder af. Zijn geloof in eigen kunnen staat op zo'n laag pitje dat hij niets meer onderneemt.
Een goede manager had hem gestimuleerd. Hem om ideeën gevraagd, hem langzaam maar zeker meer bij de gang van zaken betrokken en in latere fase een aantal van zijn werkzaamheden aan hem gedelegeerd. Dan was de medewerker tegen een gebrek aan kennis en vaardigheden opgelopen en gemotiveerd voor bijscholing. Kortom, de medewerker had zich ontwikkeld en genoeg bagage mee gekregen om, binnen het bedrijf of elders, aan de slag te gaan als meewerkend voorman en later misschien als magazijnchef. Al die tijd was hij positief en loyaal geweest, met een aanzienlijk lager ziekteverzuim. Win, win dus.Ook in het bedrijfsleven geldt de spreuk: “Verandering van spijs doet eten.” Wat voor onze magazijn medewerker geldt, geldt voor velen. We kennen toch allemaal mensen die al meer dan 10 jaar dezelfde functie hebben. Bankmedewerkers, leraren, politieagent, noem maar op. Wat doen ze er zelf aan om niet het probleem van de toekomst te worden? En wat doet het management er aan?


abUko Management, Wethouder Zandbergenlaan 17, 3771 KT  Barneveld. Tel.: +31657779333. Deze site is mogelijk gemaakt door www.website-lab.nl.
Kijk ook eens op www.beginhiermee.nl. Onze handige startpagina, zonder hinderlijke reclame.

    Contactformulier

Verzenden